By Plimun Web Design

A+ A A-

Wat is Osteopathie

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelingsmethode gebaseerd op de klassieke medische wetenschappen zoals anatomie, biomechanica, fysiologie, neurologie, pathologie, …

Na een uitgebreid vraaggesprek betreffende de klacht en de algemene gezondheid van de patiënt, gaat de osteopaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Hierbij staat de beweeglijkheid in het menselijk lichaam centraal. De osteopaat onderzoekt deze beweeglijkheid in het hele lichaam en onderscheidt daarbij drie grote systemen die elkaar onderling kunnen beïnvloeden: 

  1. Het parietaal systeem

 

  1. Het visceraal systeem

 

  1. Het craniosacraal systeem

 

 

Deze onderverdeling is louter een academisch gegeven en is in het leven geroepen om de werking ervan beter te begrijpen. Echter vloeien deze systemen steeds in elkaar over zodat ze niet los van elkaar kunnen behandeld worden. M.a.w. een osteopaat is erop getraind om elk gegeven hiervan te onderzoeken en zonodig te behandelen.  

Osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijke lichaam een eenheid is. Dat lichaam bestaat uit verschillend systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om storingen te verhelpen. Als het lichaam gezond is gebeurt dat ook. Alle weefsels bezitten dan een goede bewegelijkheid. Is het evenwicht verstoord geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk, een ziekte of operatie, stress of slechte voedingsgewoonten dan heeft het lichaam vaak hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Osteopathie kan het lichaam daarbij helpen.

Een verlies van de normale beweeglijkheid of een teveel aan spanning in één of meer van deze systemen kan leiden tot klachten. Doordat deze systemen elkaar onderling beïnvloeden kunnen de klachten zich soms op een totaal andere plaats voordoen dan waar de oorzaak zich bevindt. 

Door de blokkades en spanningen in het lichaam te corrigeren stelt de osteopaat het lichaam terug in staat om zichzelf te genezen. Aangezien het probleem van bij de oorzaak wordt aangepakt, krijgt het lichaam ook de kans om te stabiliseren. Hierdoor zal de klacht verdwijnen of minder snel terugkomen.

Buiten het behandelen van de klacht zelf is het voor de osteopaat ook belangrijk om preventief te kijken of  eventueel nog andere regio's in het lichaam spanningen of blokkades vertonen. Ook al worden daar op het moment zelf door de patiënt geen problemen gevoeld, toch kan het interessant zijn om deze zones te behandelen. Dit komt namelijk niet alleen de algemene gezondheid van de patiënt ten goede, maar kan ook het ontstaan van andere klachten in de toekomst voorkomen. 

Er zijn ook klachten die een osteopaat niet kan verhelpen. In dat geval wordt dit met de patiënt besproken en wordt de patiënt indien mogelijk doorverwezen. Vaak wordt er ook samengewerkt met huisartsen,  homeopaten, orthodontisten, logopedisten, diëtisten, kinesitherapeuten,…. Dit omdat sommige klachten nu eenmaal een multidisciplinaire aanpak nodig hebben.

 

Meer in deze categorie: Het parietaal systeem »

Dupont Michaël /   Gemeentehuisstraat 5   1740 Ternat  / 0496/47.82.83  / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.